So Zdeňkom Milerom sa lúčili priatelia, Krtko stál pri jeho rakve

12.12.2011 Celý región

Praha 9. decembra (TASR) - S českým výtvarníkom a režisérom Zdeňkom Milerom sa dnes prišli do krematória v Prahe-Strašniciach rozlúčiť desiatky ľudí. K rakve, ktorej dominovala figúrka Krtka - jeho najpopulárnejšej postavičky - položili kvety priatelia z umeleckých aj politických kruhov. Tí dostali smútočné oznámenie ozdobené Milerovými obrázkami.

\"Česi ani netušia, čo pán Miler pre ich krajinu urobil,\" povedala pre český spravodajský portál iDnes.cz Chantal Poullain, blízka priateľka Milerovej rodiny.

Francúzska herečka prezradila, že Milerovu postavičku Krtka poznala ešte predtým, ako prišla do vtedajšieho Československa. \"Ľudia zvonku poznajú vašu krajinu aj vďaka práci Zdeňka Milera. Myslím, že si to málokto uvedomuje,\" uviedla Poullain a dodala, že ho mala veľmi rada.

Milerov dlhoročný priateľ, signatár Charty 77 a predseda českého Ústavného súdu Pavel Rychetský, ho označil za skromného, poctivého a odvážneho muža.

V krematóriu bolo tiež vidieť ďalšie známe tváre: herečku Dagmar Patrasovú, herca Jana Potměšila a hudobného skladateľa Jaroslava Krčka. Prišli však aj zástupcovia nemeckej televízie WDR či nakladateľstva z Lipska a Budapešti, ako aj riaditeľ Amerického centra Miroslav Konvalina, ktorý na jar prispel k vyslaniu Krtka do vesmíru.

Obrad sprevádzala hudba Milerovho spolupracovníka Vadima Petrova, známa práve z animovaných Krtkových dobrodružstiev.

Zdeněk Miler zomrel 30. novembra vo veku 90 rokov. Jeho meno je neoddeliteľne späté s obľúbenou postavičkou animovaného krtka. Jeho príbehom venoval Miler približne 50 z celkového počtu 70 filmov, ktoré vytvoril.

Krtko sa dokázal presadiť i za hranicami, kde vznikali cudzojazyčné verzie ako na bežiacom páse. Tento rok na jar sa Krtko odviezol aj do vesmíru - jeho dvadsaťcentimetrovú figúrku mala na palube posádka pri poslednom štarte raketoplánu Endeavour.

Miler bol takisto neúnavným ilustrátorom knižiek pre deti, na konte má vyše päť miliónov predaných kníh.
 

Vyberte región